Kekik Çayı Kekik, ballıbabagiller ailesine ait olan bir bitkidir. Özellikle güneşli havayı ve ılıman iklimi çok sever. Çorak topraklarda yetişmeyi seven, saçak köklü ve odunsu gövdeli bir yapıya sahip olan kekik, insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Kekiğin kimyasal içeriğinde, kekiğe kendine has kokusunu veren thymol ve karvakrol; simol, linalol ve borneol maddelerini içeren %1 oranında uçucu yağlar, acı esanslar, tanen, flavonoit ve triterpen bulunur. Özellikle boğaz, baş, bronşit, hazımsızlık, gaz, öksürük, romatizma gibi ağrılar başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelir. Zengin bir mineral ve vitamin kaynağı olan kekik çayı, hem kurutulmuş hem de taze kekikten hazırlanabilir. Bir bardak kekik çayı hazırlığı için taze kekik kullanılacaksa 2 çay kaşığı, kurutulmuş kekik kullanılacaksa 1 çay kaşığı kekik yeterli olacaktır. Taze kekik yaprakları canlı yeşil renkte ve taze görünümlüdür. Yaprakların üzerinde koyu renkli noktalar bulunmaz. Bu nedenle satın alırken dikkat edilmesi gerekir. Taze kekiğin muhafaza edilmesi, az nemli bir havluya sarılarak buzdolabında saklanmasıdır. Kurutulmuş kekiğin ise karanlık, serin ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Taze kekik dallarından ayrıldıktan sonra kesme tahtasında ince ince doğranır. Kuru kekik ise elde ufalanır. Kekikler bir bardak kaynamış su içerisine eklenir. Kekiklerin demlenme aşamasında bardağın ağzının kapalı olması tercih edilir. Yaklaşık olarak 10-15 dakika demlenmesi yeterlidir. Bitkisel çayları hazırlarken bitkiyi uzun süre kaynatmak, sağlığa faydalı esansiyel yağları azaltır. Kekik çayı sadece içilerek değil, diğer yöntemlerle de tüketilebilir. Örneğin, ılımış kekik çayı paketlerini gözlerin üzerine koymak, gözdeki kırmızılığı ve yorgunluğu alacaktır. Kekik ağız içi enfeksiyonlarının tedavisinde etkili bir bitki olduğu için ağız gargarası olarak kekik suyu da kullanılabilir. 2 gram kuru kekik tüketimi, günlük alınması gereken K vitamininin %54'ünü, C vitamininin %2'sini, A vitamininin %2'sini, demirin %17'sini, kalsiyumun %5'ini ve manganezin %10'unu tek başına karşılayan özelliğe sahiptir. Kekik Çayının Faydaları
Tüm bu faydaların sağlanabilmesi için kekik çayının düzenli bir şekilde kullanılması önerilir. Kekik Çayının Zararları Nelerdir? Kekik kuvvetli yapısı olan bir bitki olduğu için gebelik ve emzirme döneminde kullanılmaması gerekir. Kekik çayı ayrıca adet döngüsünün olduğu dönemlerde kanın fazla gelmesine neden olduğu için dikkat edilmesi gerekir. Kekik çayının fazla ve bilinçsiz tüketilmesi olumsuz sağlık sıkıntılarına neden olabilir. Özellikle cilt sıkıntılarına ve mide hastalıklarına yol açabilir. |